Sözleşme Hukuku

G rupların belli bir hukuki sonuç oluşmaya yönelik karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamalarından oluşan hukuki bir işlemdir sözleşme. Sözleşmenin tarafları borçlu ve alacaklı olarak isimlendirilir. Sözleşmenin kuralları arasında bir alacaklı ve bir borçlu bulunması zorunludur. Fakat birden fazla kişi de alacaklı ve borçlu olarak sözleşmede yer alabilir. Anayasanın 48. maddesinde "herkesin çalışma ve sözleşme özgürlüğü" olduğu yazmaktadır. Bu da bireylerin sistemde korunan sözleşme haklarını göstermektedir. İş hukukunda anlattığımız çalışma hakları ile ilgili kanun durumları sözleşme için de geçerlidir. Çünkü kişiler çalışmak için belli sözleşmeler yapmak zorundadır, çalışma ve sözleşme özgürlüğünün birlikte düşünülmesinin sebebi budur. Aynı şekilde toplu bireylere tanınan toplu iş sözleşmesi de anayasal düzende tanınmış bir haktır.
Sözleşmeikın
Anayasanın 38/7. maddesinde ise; "hiç kimse sözleşmeyi yerine getirmediği için özgürlüğünden alıkonulamaz" olarak bahsedilmektedir. Bu durum sözleşmeye uyulması ve gerekliliklerinin yapılmasını vurgulamasına rağmen sözleşmeye yapılan aykırılığın asla hürriyete karşı bir yaptırımı olamayacağını göstermektedir. Sözleşmenin geçerli olması açısından iki tarafın da kendi aralarında anlaşmış olması gerekmektedir.
Sözleşmeikın1
Sözleşmeler hukukunda en temel ilke sözleşme hürriyeti ilkesidir. Gruplar kendi iradeleriyle aralarındaki hukuki ilişkiyi dilediği gibi değiştirme sebestliğine sahiptirler.Sözleşme hürriyeti ilkesi kanunun konu seçme ölçütü yönünden sınırlandırılmıştır. Borçlar kanuna göre taraflar halkın ahlak değerlerine, insan haklarına, emredici hukuk kurallarına aykırı konular içeren sözleşmeler gerçekleştiremezler.
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.